www.ruse-bg.eu
|
Търсене
|
За контакти
 


 
 
ГИС НА ОБЩИНАТА
Изберете населено място:
 
БИЗНЕС КЛИМАТ И ИНВЕСТИЦИИ В ОБЩИНА РУСЕ

ИНВЕСТИЦИИ ЗА 2010 Г.

Логистичен Парк Русе е проект Бългериън Пропърти Девелъпмънтс EOOД инвестиращпредимно в строителство на нежилищни имоти. Сградите са разположени на терен сплощ 54 000 кв.м и са сглобяеми стоманобетонни рамкови конструкции.

Паркъте разположен в Индустриална зона в местността „Слатина” край  град  Русе на 1.5 км разстояние от Дунавмост, 1 кмразстояние от главната Българо-Румънска магистрала в близост до ПристанищеРусе-Изток и Свободна зона - Русе на 80 км разстояние от Букурещ и 3 км разстояние от центъра наРусе. Стартирането на проекта е през 2009 г. и в края на 2010 г. ще бъде пусната вексплоатация първата сграда на Парка. Инвестицията  ще достигне 12.6 млн.евро.

Бизнес Парк Русе е 100% инвестиция наИрис АД. Едно от основните преимущества на проекта е местонахождението му – наедно от най-комуникативните места в града, в непосредствена близост достроящият се Мол Русе (Mall of Rousse).

Към моментаосновната част от портфейла на компанията е под формата на инвестиции в бизнес,търговски, жилищни и логистични площи. Ирис АД е партньор в проекта Mall Rousse, който се изгражда внепосредствена близост до Бизнес Парк Русе Проектът се реализира отинвестиционното дружество RESB (RealEstate Services Bulgaria) в партньорство с русенската фирма „Ирис“ АД, която изгражда Бизнес ПаркРусе в непосредствено съседство с Mall Rousse.

Това енай-мащабният проект за Русе струващ над 100млн.евра. Хипермаркет, мултиплекс с 10 киносалона, басейни и други.

МегаМол Русее разположен в близост до брега на река Дунав с лице на две улици – бул.Придунавски и ул. Независимост. Търговско-развлекателният център е съвместен проект на листвания налондонската фондова борса фонд ECDC(European Convergence Development Company Limited) и българската компания Мегахим АД. Архитектурният проект е делона британското архитектурно студио Chapman Taylor, световен лидер впроектирането на търговски обекти. Общатастойност на проекта надхвърля 30 млн.евро, а двете страни държат равни участия в него.

На отдаваемата търговска площ ще бъдат разположени световноизвестнии български марки като Маркам Фешън– една от водещите фирми в дамската мода, световно известната италианска марка Miss Sixty, германо-австрийската компанияDm Drogeriemarketс верига дрогерии, търговска верига Пикадили,която ще разкрие 70 работни места и др. Точно до Мегамола е разположена новата сграда на НАП – Русе.

Непосредственослед комплекс „Ялта”, „Гранд плаза Русе” е грандиозен проект – спортно-развлекателен, търговски иобществено-обслужващ център на разгърната застроена площ от около 140 хил.кв.м. Предвижда се да има открита ледена пързалка - 400 кв.м, хотел, офиси ипаркинг с 1015 паркоместа, а спортната зала е с максимален капацитет 8000места. Инвеститор е „Проект Русе” АД – дружество, резултат от сътрудничествотона Община Русе, "Приста порт" АД, "Денси Строй" ЕООД и"Готи" ЕООД. 70 млн. евро ще бъдат инвестирани в търговскиякомплекс. В строителството на Grand Plaza са ангажирани между200 и 400 души. След официалното откриване на комплекса, в него ще бъдатоткрити около 2000 работни места.

Има и спад въвинвестициите. На мястото, където беше бившия завод Петър Караменчев, трябвашеда бъде изграден комплекс Galleria Russe,инвестиция на Global Trade Centre SA.Строежът е спрян за неопределено време и инвеститорите търсят начин за продажбана активите си, закупени в Русе.

Кризата отложиоткриването и на Danube mall, разположен на четири пътни артерии – входа на Дунавмост от Румъния, София и Варна, Силистра и главната артерия към централнатачаст на града, в непосредствена близост до Индустриалния парк – Русе. Финансиранетое от австрийската компания Hypo Alpe-Adria-Leasing и е на стойност близо 15 млн.евро. Инвеститор (възложител) е българската компания „Мармег” ООД,специално създадена за проекта.

Мощни веригиотвориха много хипермаркета през последните няколко години в Русе – Метро кешенд Кери, Билла, Кауфланд, Технополис, Техномартек, Мосю Бриколаж, Пени маркет.

Немската верига Lidl стъпва в Русе едновременнос три магазина. Първият магазин ще е разположен в съседство смагазин Технополис и Кауфланд в кв. Дружба 3, на освободенияза целта терен към училище "Васил Левски". Там ще бъде изграден и магазин от веригата направи си самPraktis, който ще бъде в съседство с Lidl. Вторият магазин ще се намира намястото на бившата дискотека Вива в кв. Здравец, до стадион "Дунав" ипод зала "Дунав". Третият магазин ще се намира на територията набившия 5-ти полк, до новата сграда на НАП-Русе.

Инвестициите в предприятия за производство,където хората работят и печелят пари са два пъти по-малко. В строителството насгради от търговския и развлекателния бранш се влагат около 400 млн.евро, а впроизводствени предприятия – около 200 млн.евра.

На фона на широко разгънатото строителствона молове се позагубват инвестициите за създаване на производствен потенциал. Въпрекинаправеното от Общината за привличане на чуждестранни и местни инвеститори, сфинансовата подкрепа и съдействието на държавата бе изграден модеренИндустриален парк.

След най-големияинвеститор І клас – Монтюпе, в Индустриаленпарк – Русе влязоха испанската Керос керамика на терен от 115 дка,Бългериън пропърти дивелопмънт на 53 дка за логистичен център, американскатаТамарес индъстрийс с машиностроително производство на 35 дка, УббикалиаБългария – дъщерна фирма на испанската Богарис, която ще строи складове ипроизводствени площи на 80 дка. Към свободните терени има инвеститорски интереси се очаква до края на годината Индустриален парк – Русе ще бъде пълен. Инвестициитевъзлизат общо на около 200 млн.евро.

"Витте Аутомотив България",собственост на немската фирма Witte Automotive GmbH инвестира общо 21 млн. лв. в проекта "Завод запроизводство на електронни и механични части за автомобилната индустрия вРусе".

„Септома България”АД инвестира 5,3 млн.лева в новия си завод крайРусе, като през 2010 г.се доизгражда втора производствена сграда. Дружеството е производител напамучни изделия за козметични нужди. Основен доставчик на материали и дружествомайка е „Септома” Гърция, наложили своята продукция на Европейския пазар.

Най-големиятпроизводител на печатни платки у нас „СЕТ”АД (б.Печатни платки, закупено от германската „Щайнер Електроник Технолоджи”) пусна в експлоатация през май 2010 г. нов цех за монтиранена печатни платки с високопроизводителна линия за автоматичен монтаж от новопоколение. В момента в предприятието се трудят 320 души.

В терен разположенна пътя за Варна, веднага след разклона за Червена вода се изгражда магазинът ипроизводствени сгради на гръцката верига за детски играчки Jumbo,която засега има само един магазин – в София. Инвестицията на гръцката фирма щее за около 15 млн.евра.

В процесна  реализация е  най-значимият за общината Интегриран воденпроект за град Русе по програма ИСПА на стойност 58 млн.  евро.

Благоустроениса жилищни  квартали, изградени  са нови  улици, реконструирани са  тротоарни настилки, извършено е озеленяване страйна растителност  в населените  места. Чрез благоустрояването на града и  изграждане на добра инфраструктура седопринася и за привличане на потенциални инвеститори.

В началото на ноември 2010 г. в Русе започна реконструкциятана централния площад, който е един от най-красивите градски площади у нас.Строителните дейности трябва да завършат за една година и струват малко над 10 млн.лева. Предвижда се и монтиранена нови осветителни тела, изградени мрежи за видео наблюдение, растителносттаще бъде подменена с нова композиция.

Продължават инвестициите в градския транспорт наРусе. 1.8 млн. лв. е стойността на инвестицията за първия пакет от 10 новиавтобуса на ЕГГЕД Русе АД. Машините са произведени от концерна Ивеко, оборудвани с по два климатика, елекронна информационнасистема и са адаптирани за трудноподвижни хора. Програмата заразвитие и инвестиции в обществения транспорт на града предвижда инвестиции от 6 млн. евро.

В началото на 2010 г. Община Русе пусна първия икономически общински портал за региона. Той е на адрес http://iip.ruse-bg.eu и ще предоставя информация за всички общински имоти и стопански субекти. Инвестицията е на стойност над 500 хил.лева и е финансиран изцяло по Оперативна програма "Административен капацитет" чрез Европейския социялен фонд.